یک چیز بلند بالایی دربارهی "انقلاب اوپن سورس" و "جنبش نرمافزار آزاد" نوشته بودم. دیدم در اون قامت، کسی نمیخوندش. حتا خودم اگه جای دیگهای میدیدمش یا نمیخوندم، یا اواسط خوندن کسل میشدم و ولش میکردم. به همین خاطر خیلی کوتاهش کردم و سعی کردم بیشتر لینک بدم تا توضیح، که حکیمان گفتهاند: "یک لینک ناقابل به از هزار توضیح باطل"
دربارهی این اوپنسورس و غیره و ذلک، یک فیلم تقریباً مستند به نام "انقلاب اوپن سورس" ساختهاند، که اینجا میتونید دانلودش کنید. زارتی نزنید دانلود بشه، 578 مگابایته. بگذارید، از یه جای دولتی و با یه خط پر سرعت دانلودش کنید. (مثل من که تو دانشگاه دانلودش کردم، استفادهی بهینه از امکانات دولت فخیمه!) برای من که از خوندن صد تا کتاب و مقاله مؤثرتر بود. حتماً ببینیدش، حتا اگه هیچ علاقهای نه به نرمافزار دارین و نه به اوپن سورس. شاید بشه گفت: این تحولات، ارائهای از یک نوع "راه و رسم جنبیدن و تغییر جهان پیرامونی، به شکلییه که، بهتر از اینی که هست، باشه. اون هم با مَنِشی عاقلانه و تیزهوشانه".
اگه دیگه خیلی علاقه دارین که تهوتوی قضیه رو در بیارین، کتاب "نرمافزار آزاد، جامعهی آزاد"ِ ریچارد استالمن (فیلسوف برنامهنویس نسل ما - مقدمهی کتاب رو ببینید) هم جالبه. یک مقاله هم از "اریک ریموند" هست، به نام "کلیسا و بازار" (که البته بعدها تبدیل به کتاب شده)، که نقش مهمی در این تحولات داشته. فقط بدونین که از نظر ریموند، تحولات نرمافزارهای closed مثل تحولات کلیساست و تحولات نرمافزارهای اوپن سورس مثل تحولات بازار، پرجنبوجوش، سریع و در ارتباط پیوسته با مشتری.
کپیلفت که در برابر قانون کپیرایت از آزادی توزیع مستندات سایبر دفاع میکنه، مولود این جنبشه. این هم سرود نرمافزار آزاد، که بخش آخر همون فیلمه. آهنگش از خود ریچارد استالمنه و از روی یک ملودی بلغاری.
پ. ن.: ترجمهی قسمت "کپیلفت چیست؟" کتاب استالمن از جادی و ویکیپدیا، اوپنسورس و باقی قضایای خورشید خانوم هم مطالب جالبی در این زمینه دارند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر